Presajanje orhidej za začetnike (po korakih)

Za presajanje vaše drage orhideje ne potrebujete nobenega predznanja. V spodnjih korakih vam na kratko (in enostavno) prestavljamo postopek presajanja, s katerimi boste poskrbeli za osvežitev in nov zagon svoje orhideje.

1️⃣ Orhidejo pred presajanjem temeljito zalijemo, nato pa jo previdno vzamemo iz lončka in pri tem pazimo na nežne koreninske vršičke. Če je treba, lonček razrežemo s škarjami.

Nasvet: Orhideje lahko presajamo vse leto, izogibajmo se le obdobju, ko rastlina cveti.

2️⃣ Star substrat previdno odstranimo s korenin in zavržemo. To je glavni namen presajanja, saj je star substrat zelo verjetno že močno preperel in ne omogoča več dihanja korenin.

3️⃣ Odstraniti moramo tudi vse mrtve dele korenin. To so suhe ali gnile korenine, ki jih prepoznamo po tem, da so na otip mehke in votle. Vse čvrste korenine, kljub temu da nimajo zelenega koreninskega vršička, moramo ohraniti.

4️⃣ Očiščeno rastlino namestimo v lonček tako, da bodo v njem vse zdrave korenine, tudi tiste, ki so pred presajanjem visele iz lončka. Rastlino obsujemo s svežim substratom. Zapolnimo vse prazne prostore v lončku in substrat rahlo potlačimo, da zagotovimo stik s koreninami. Rastlino takoj temeljito zalijemo.

Nasvet: Presajanje za orhideje predstavlja pravo osvežitev. A pozor! Pri presajanju uporabljamo specializiran substrat za orhideje, nikakor pa orhidej ne presajajmo v navadno zemljo za lončnice.

Specializiran substrat za orhideje je prava izbira za celostno skrb za naše orhideje.

5️⃣ Ko odpade zadnji cvet, lahko odrežemo tisti del cvetnega stebla, kjer so bili cvetovi, ker je steblo opravilo svojo funkcijo. Če se je cvetno steblo popolnoma posušilo, ga lahko odrežete v celoti, saj iz njega ne bo več zraslo steblo. Rastlina bo pognala novo cvetno steblo iz osnove, ko bo dovolj močna.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.