Razmnoževanje orhidej – falenopsisov

Razmnoževanje orhidej

Zaradi izjemno drobnih semen, ki kalijo le v prisotnosti glive v procesu mikorize, je razmnoževanje orhidej falenopsis doma nemogoče. Ljubitelji morajo zato svoje križance poslati v biotehnološke laboratorije, kjer strokovnjaki v nadzorovanih pogojih kalijo semena na umetnem gojišču.

Dodajo mu vse, kar orhideja potrebuje za začetno rast, saj v semenu ni nobenih zalog hrane. Ko vrtnarji izberejo najbolj zdrave sejance z najlepšimi cvetovi, jih znova pošljejo v laboratorij, kjer jih s procesom kloniranja razmnožijo na milijone. Tudi mi gojimo in prodajamo klone najuspešnejših križancev. V Evropi se tako vsako leto na trg pošlje več kot 60 milijonov križancev falenopsisov, ki so vsi potomci skrbno izbranih staršev, razmnoženih s tehniko kloniranja. Na žalost so falenopsisi rastline z eno vertikalno osjo rasti brez stranskega razraščanja, zato ne pride v poštev katera koli delitev matične rastline.

Poganjkom oziroma mladim rastlinicam pravimo keiki, kar v havajščini pomeni dojenček. Iz matične rastline oz. orhideje jih lahko odtrgamo ali odrežemo šele, ko imajo svoje korenine. Le v tem primeru bodo lahko uspešno ponovno zrasle v svojem lončku. Nekateri križanci nimajo genetske sposobnosti izraščanja takih poganjkov, spet drugi pa nas vedno znova razveseljujejo z njimi. Iz opravljenih preizkusov je jasno, da temperature nad 26 °C pospešijo rast keikijev iz starih cvetnih stebel, s čimer pa se bomo odpovedali morebitnim novim popkom, saj tako visoke temperature njihovo rast preprečujejo.

Nasvet

Edini mogoči način domačega razmnoževanja orhidej so poganjki – mlade rastlinice, ki pogosto poženejo iz odcvetelega socvetja.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.