Zgodovina orhidej

Zgodovina orhidej

V starodavnih zapisih najdemo številne omembe orhidej, ki so jim na vseh celinah pripisovali nadzemeljske lastnosti in učinke. Avtor prve pisne omembe, grški filozof Teofrast (okoli leta 300 p. n. š.), je zaradi podobnosti gomoljev lokalnih grških orhidej z moškimi modi le-te poimenoval Orchis, zaradi česar so botaniki to družino pozneje poimenovali Orchidaceae oziroma po slovensko kukavičevke.

Teofrast je menil, da bo zaradi podobnosti z omenjenim moškim delom telesa zvarek iz gomoljev pripomogel k večji spolni sli, in prav neverjetno je, da lahko v Turčiji še danes kupimo tak napitek, ki se imenuje Salep. Azteki so fermentirane plodove vsem znane orhideje vanilije vmešali v kašo iz zrn kakavovca in tako dobili »napitek za Bogove«, ki ga danes v nekoliko drugačni obliki poznamo kot čokolado. Japonski samuraji so obredno gojili točno določene vrste orhidej, ki so bile znak njihovega visokega družbenega statusa in bogastva. Ta vidik nam je nekoliko bližje, saj so bile orhideje tudi v Evropi do sredine 20. stoletja simbol premožne aristokracije, ki si je lahko privoščila njihov nakup in gojenje. Vse omenjeno čaščenje teh rastlin pa ima tudi temno plat zgodbe, ki razkriva posledice dolgotrajnega plenjenja naravnih rastišč in je v nekaterih primerih povzročilo dokončno iztrebljenje posameznih vrst v naravi. Poudariti je treba, da tudi sedanjost ni veliko boljša, saj lahko vsako leto beremo poročila o zaseženih pošiljkah rastlin iz narave.

Zaradi razvoja biotehnologije, ki je omogočila masovno razmnoževanje najbolj priljubljenih orhidej, se je plenjenje naravnih rastišč nekoliko omejilo, predvsem pa sta se povečali dostopnost in priljubljenost orhidej med širšo množico. Križanci falenopsisov, ki so enostavnejši za gojenje kot botanične vrste iz narave, so na voljo po cenah, ki so dostopne vsakomur, zato priljubljenost teh lončnic med ljudmi ni več nobena skrivnost

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.