Nujna presajanja in rezi po cvetenju

Za uspešno gojenje tropskih rastlin doma ne smemo pozabiti tudi na njihovo presajanje in rezanje odcvetelega cvetnega stebla po cvetenju.

Presajanje

Vsaj leto ali dve po nakupu orhideje le-te ni treba presajati, saj je substrat, v katerem raste, še dovolj dober. Po tem času pa je presaditev nujna, ker začnejo koščki lubja razpadati. Lubje tako izgubi svojo zračno strukturo in preprečuje dihanje korenin. Posledica je odmiranje korenin, kar vodi v mlahavost listov in propad rastline. Falenopsise lahko presadimo v isti lonček, ki smo ga predhodno razkužili. Če je rastlina res velika, uporabimo lonček z 2 ali 3 centimetri večjim premerom.

Rez po cvetenju

Rez je namenjen odstranitvi odcvetelega cvetnega stebla in nikakor ne spodbudi ponovnega cvetenja rastline. Tudi če ne bomo odrezali ničesar, bo falenopsis ponovno zacvetel, če le ima dovolj energije. Cvetno steblo lahko odrežemo tudi nižje, pri drugem ali tretjem kolencu, kar pa ne priporočamo, saj bomo tako odrezali velik del sočnega tkiva, ki vsebuje tudi nekaj vlage in hranil.

1.Orhidejo pred presajanjem temeljito zalijemo, nato pa jo previdno vzamemo iz lončka in pri tem pazimo na nežne koreninske vršičke. Če je treba, lonček razrežemo s škarjami.

2.Star substrat previdno odstranimo s korenin in zavržemo. To je glavni namen presajanja, saj je star substrat zelo verjetno že močno preperel in ne omogoča več dihanja korenin.

V knjigi Orhideje najdete še več koristnih nasvetov s podrobnimi napotki za skrb in vzgojo orhidej.

3.Odstraniti moramo tudi vse mrtve dele korenin. To so suhe ali gnile korenine, ki jih prepoznamo po tem, da so na otip mehke in votle. Vse čvrste korenine, kljub temu da nimajo zelenega koreninskega vršička, moramo ohraniti.

4. Očiščeno rastlino namestimo v lonček tako, da bodo v njem vse zdrave korenine, tudi tiste, ki so pred presajanjem visele iz lončka. Rastlino obsujemo s svežim substratom. Zapolnimo vse prazne prostore v lončku in substrat rahlo potlačimo, da zagotovimo stik s koreninami. Rastlino takoj temeljito zalijemo.

5.Ko odpade zadnji cvet, lahko odrežemo tisti del cvetnega stebla, kjer so bili cvetovi, ker je steblo opravilo svojo funkcijo. Če se je cvetno steblo popolnoma posušilo, ga lahko odrežete v celoti, saj iz njega ne bo več zraslo steblo. Rastlina bo pognala novo cvetno steblo iz osnove, ko bo dovolj močna.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.