Section with Image right

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Add Any content here
Upload Image...

Na več milijonov let staro morsko dno nekdanjega panonskega oceana smo v vasi Dobrovnik v bližini Lendave postavili tropski rastlinjak. Zraven tropskega vrta in rastlinjaka smo zvrtali geotermalno vrtino, katere voda ga ogreva in tako omogoča uspešno gojenje tropskih rastlin.

Na prvi pogled preprosta zamisel je plod večletnega raziskovanja, mladostne energije in zagnanosti ter navdušenja nad skrivnostnimi in nenavadnimi orhidejami. Z nastalimi rezultati smo presenetili tako okolico kot tudi sami sebe, predvsem pa smo dokazali, da je lahko taka oblika kmetijstva v tem delu Slovenije oziroma Evrope v vseh pogledih zelo uspešna. Odločili smo se za gojenje že vrsto let najbolj priljubljene cvetoče lončnice v Evropi, imenovane falenopsis (Phalaenopsis). Zaradi preprostega gojenja in čudovitih cvetov je temu rodu orhidej nedvomno zagotovljena lepa prihodnost. Kot edini proizvajalci tropskih orhidej v Sloveniji ter v tem delu Evrope želimo tudi v prihodnje skrbeti za širjenje uporabnega znanja in informacij o teh lončnicah.

Podrobnejše in še bolj poglobljene informacije o gojenju ter vzgoji tropskih orhidej oz. falenopsisov pa lahko preberete tudi v naši knjigi Gojenje tropskih orhidej.

Ker raziskovalci v pragozdovih džungle vsako leto odkrijejo in popišejo približno 300 novih vrst orhidej, lahko z gotovostjo trdimo, da končnega števila raznolikosti te družine še dolgo ne bomo poznali v celoti. Prisotne so na vseh celinah, razen na polarnih polih, največ vrst pa najdemo v hribovju tropskega pasu, kjer je na le nekaj hektarjih deževnega pragozda mogoče najti več deset vrst in rodov skupaj.

Zaradi vlažnega okolja, v katerem uspeva večina vrst orhidej, so fosilni ostanki izjemno redki, od tod tudi

izhaja, da o njihovem evolucijskem razvoju vemo zelo malo, razlogi za veliko raznolikost orhidej oz. falenopsisov pa so znanstvenikom še vedno popolna uganka.