Sonce in vpliv svetlobe na orhideje

Ker so v vedno zelenih krošnjah pragozdov svetlobne razmere vse leto precej stalne, je sezonsko nihanje svetlobe minimalno. Potrebe falenopsisov po svetlobi so zato vse leto iste, kar pa je v naših geografskih širinah težava.

Zaradi velike razlike med dolžino dneva pozimi in poleti se rast listov falenopsisov v naših domovih med oktobrom in februarjem zelo umiri.

Zaradi padca temperatur orhideje pogosto zacvetijo, saj je to tudi v naravi glavni signal za cvetenje in spremlja več mesecev trajajoči monsun. Nikakor pa jih ne smemo izpostaviti neposrednemu soncu v najbolj
svetlem delu dneva.

Ožigi listov

Posebej pozorni moramo biti na sončne ožige mladih listov predvsem ob koncu zime in zgodaj pomladi. Najbolj občutljivi so mladi listi, ki so se v preteklih temnih mesecih odvadili močne svetlobe. Sčasoma se seveda prilagodijo, zaenkrat pa je pametno listne ploskve obrniti stran od okna ali pa rastline prestaviti v senco drugih lončnic. Rastline ožig sonca ne uniči, povzroči pa lokalno škodo, s katero zmanjša fotosintetsko površino rastline. Slaba stran je tudi dejstvo, da rastlina ne izgleda več tako privlačno. Za test, ali je presvetlo, potipajte površino najbolj izpostavljenih listov – če je list vroč, potem veste, da je zanj presvetlo.

Pogost problem

Pred kratkim smo prejeli vprašanje: “Nekateri listi so poškodovani od sonca in bi jih najraje odrezala. Nisem pa povsem prepričana, ali je to v redu.”

Naše priporočilo je, da se list odrežejo šele takrat, ko so popolnoma suhi oz. mrtvi. V tej fazi potem pravzaprav odpadejo kar sami. Tako rezanja ne priporočamo, saj dokler niso popolnoma suhi, za rastlino še opravljajo neko funkcijo.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

6,00 
13,90 
13,90 
Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.