Sonce in vpliv svetlobe na orhideje

Ker so v vedno zelenih krošnjah pragozdov svetlobne razmere vse leto precej stalne, je sezonsko nihanje svetlobe minimalno. Potrebe falenopsisov po svetlobi so zato vse leto iste, kar pa je v naših geografskih širinah težava.

Zaradi velike razlike med dolžino dneva pozimi in poleti se rast listov falenopsisov v naših domovih med oktobrom in februarjem zelo umiri.

Zaradi padca temperatur orhideje pogosto zacvetijo, saj je to tudi v naravi glavni signal za cvetenje in spremlja več mesecev trajajoči monsun. Nikakor pa jih ne smemo izpostaviti neposrednemu soncu v najbolj
svetlem delu dneva.

Ožigi listov

Posebej pozorni moramo biti na sončne ožige mladih listov predvsem ob koncu zime in zgodaj pomladi. Najbolj občutljivi so mladi listi, ki so se v preteklih temnih mesecih odvadili močne svetlobe. Sčasoma se seveda prilagodijo, zaenkrat pa je pametno listne ploskve obrniti stran od okna ali pa rastline prestaviti v senco drugih lončnic. Rastline ožig sonca ne uniči, povzroči pa lokalno škodo, s katero zmanjša fotosintetsko površino rastline. Slaba stran je tudi dejstvo, da rastlina ne izgleda več tako privlačno. Za test, ali je presvetlo, potipajte površino najbolj izpostavljenih listov – če je list vroč, potem veste, da je zanj presvetlo.

Pogost problem

Pred kratkim smo prejeli vprašanje: “Nekateri listi so poškodovani od sonca in bi jih najraje odrezala. Nisem pa povsem prepričana, ali je to v redu.”

Naše priporočilo je, da se list odrežejo šele takrat, ko so popolnoma suhi oz. mrtvi. V tej fazi potem pravzaprav odpadejo kar sami. Tako rezanja ne priporočamo, saj dokler niso popolnoma suhi, za rastlino še opravljajo neko funkcijo.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.