Ocean Orchids je podjetje z 15 letno zgodovino, locirano v kraju Dobrovnik v Prekmurju. S pomočjo geotermalne energije v naših rastlinjakih površine 4 hektarjev vzgojimo 2 milijona orhidej rodu falenopsis letno. Naš način vzgoje Ocean Orchids orhidej ima najmanjši ogljični odtis v Evropi.

Roman Ferenčak

Roman je odrastel v Prekmurju. Njegova družina se je že več kot dve desetletji ukvarjala z gojenjem rastlin, zato je bila tudi njegova študijska pot, od srednje šole do univerze povezana s to panogo. Študij mu dal potrebno širino in v njem še dodatno vzbudil željo, da pomaga razvijati regijo, v kateri je odrastel. Med študijem je spoznal Tomaža Jevšnika, s katerim sta ustanovila podjetje Ocean Orchids. Zelo pomemben mejnik njunega skupne poslovne poti je je bilo sodelovanje z dvema zelo pomembnima nizozemskima proizvajalcema orhidej, podjetjema Kubo b.v. in Anthura b.v.. Od leta 2005 je šel Ocean Orchids čez cikel dokapitalizacije in je na dobri poti, da proizvaja najboljše in najlepše ordiheje širom Evrope. Roman o svoji poklicni poti pravi, da je bila polna žrtvovanja, dela, prepotovanih kilometrov, srečevanja zanimivih ljudi, stresa… ampak večinoma zanimiva, zabavna in poučna – svojega življenja si ne predstavlja brez Ocean Orchids.

Tomaž Jevšnik

Tomaž se je v orhideje zaljubil slučajno – eno je želel dati sestri za rojstni dan, a se nikakor ni mogel ločiti od nje. Prevzela ga je ne le lepota orhideje, temveč tudi biologija in evolucija orhidej. Tomaž spomni svoj tim, da so orhideje največja družina rastlin na svetu, z več kot 27 tisoč vrstami. Približno 75 odstotkov jih raste na drevesih, in večina ljudi misli, da so zajedalske rastline, čeprav dejansko niso. Svojo strast je Tomaž ‘formaliziral’ v svoji diplomski tezi, v kateri je opisal, kako jih je vzgojil iz semen. Med študijem je Tomaž postal predsednik slovenskega društva ljubiteljev orhidej in začel negovati grandiozno zamisel: gojenje orhidej v Prekmurju. Izdaj je knjigo o orhidejah, prav tako pa je avtor številnih brošur o njih. Tomaž se je rodil v Velenju, študiral je v Ljubljani, zdaj pa srkbi za proizvodnjo in rastline v Tropskem vrtu čodovitih Ocean Orchidsovih rastlinjakov v Prekmurju.