Tega o orhidejah zagotovo niste vedeli

Lepota, zavita v skrivnostne liste orhidej, ima v sebi polno zgodb. Med 20 zanimivimi dejstvi o orhidejah boste vsekakor našli kakšne, ki vas bodo presenetili in bodo vaše občudovanje do teh krasnih eksotičnih lepotic le še poglobili.

  1. Orhideje so najštevilčnejša družina rastlin na zemlji, saj vsebujejo preko 27.000 različnih vrst, kar predstavlja neverjetnih 10% vseh rastlin na naši zemeljski obli.
  2. Leta 2007 so v Dominikanski republiki našli fosil orhidej, ki je star 20 milijonov let. Na podlagi analiz so določili starost družine orhidej na okoli 80 milijonov let iz česar lahko sklepamo, da so v lepoti orhidej uživali že dinozavri.
  3. Največ orhidej je v tropskem pasu, v naravi pa uspevajo tudi v Sloveniji. V Sloveniji poznamo več kot 80 vrst in podvrst orhidej, med najbolj znanimi sta lepi čeveljc in kamniška murka.
  4. Zaradi razvoja biotehnoloških postopkov razmnoževanja (kloniranje) v zadnjih 30 letih so postale orhideje dostopne vsakomur, saj je njihova cena drastično padla.
  5. Najpopularnejša orhideja je nedvomno falenopsis (Phalaenopsis), saj je že od leta 1999 najpopularnejša cvetoča lončnica v Evropi.
  6. Ime falenopsis izvira iz grške besede za molja (Phalaina). Ko falenopsis zacveti v naravi, visoko v krošnji dreves, daje cvetoča veja vtis množice moljev, ki obletavajo rastlino.
  7. Ponudba falenopsisov kot lončnic in rezanega cvetja je zahvaljujoč rastlinjakom konstantna čez celo leto. Na okoli 200 hektarjih proizvodnih površin v Evropi se na leto proizvede okoli 90 do 100 milijonov cvetočih rastlin. V podjetju Ocean Orchids proizvedemo okoli 2 milijona orhidej in tako predstavljamo približno 2% celotne proizvodnje.
  8. V profesionalnih proizvodnjah so falenopsisi gojeni na temperaturah med 26 in 30 C. Ko želimo, da zacvetijo, jih za slaba 2 meseca izpostavimo nižjim temperaturam (med 18 in 20 C).
  9. V ZDA se poleg falenopsisov za poroke uporabljajo tudi cvetovi katleje (Cattleya). V Evropi na žalost ni dovolj velike proizvodnje, ki bi tržišče oskrbela z rezanim cvetjem tega rodu orhidej, zato je posledično manj popularno.
  10. Kot rezano cvetje se med orhidejami uporabljajo še vande (Vanda), oncidiji (Oncidium), dendrobiji (Dendrobium) in cimbidiji (Cymbidium), ki pa zaradi svoje pisanosti niso nikdar postali pomemben del poročne floristike. Kljub temu so cimbidiji najpogostejša in najcenejša rezana orhideja na tržišču.
  11. Za poroko se uporabljajo predvsem beli falenopsisi, ker je izbira in ponudba v vsakem trenutku leta velika.
  12. Obstojnost odrezane veje falenopsisa v vazi je med 10 in 14 dni. Ostale vrste orhidej imajo življenjsko dobo še krajšo (do 8 dni).
  13. Cvetov orhidej ne moremo posušiti klasično, z obešanjem šopka na glavo, kot na primer vrtnice. Edini način ohranitve je izdelava herbarija, kjer posamezne cvetove vstavimo med več plasti časopisnega papirja, ki jih nato obtežimo za več dni. Pri tem pa se izgubi značilna oblika cvetov, pogosto zbledi tudi barva.
  14. Orhideje so uradni državni simbol v mnogih, predvsem tropskih državah. Mednje spadajo npr. Kolumbija (Cattleya trianae), Indonezija (Phalaenopsis amabilis), Kostarika (Cattleya skinneri), Belize (Prosthechea cochleata), Panama (Peristeria elata), Venezuela (Cattleya mossiae), itd.
  15. Beli falenopsisi ne dišijo, obstajajo pa sorte z manjšimi in pisanimi cvetovi, ki imajo nežen vonj po ciklamah. Obstaja veliko rodov in vrst cvetočih orhidej, npr. Brassavola nodosa, Zygopetalum, Angraecum eburneum, Stanhopea, …
  16. Cvet orhideje simbolizira ekskluzivnost in eksotičnost najvišjega nivoja. To avro petičnosti dopolnjuje še pridih spolnosti – ime družine izvira iz grške besede za moška moda (Orchis), saj je napitek iz gomoljev določene vrste orhidej dolgo časa veljal kot afrodizijak za moške.
  17. Za gojenje doma so najprimernejši falenopsisi, saj jim ustreza senčnost in temperatura naših stanovanj.
  18. Večina orhidej propade zaradi prekomernega zalivanja. Veliko lažje prenašajo sušo kot pa prekomerno vlažnost.
  19. Falenopsisi zacvetijo ponovno iz starih cvetnih stebel, zato le-teh ne režite stran dokler se v celoti ne posušijo.
  20. Cvetovi orhidej so na žalost neužitni, saj vsebujejo preveč grenkih alkaloidov. Kljub temu pa se uporabljajo v kulinariki, kot dekoracija jedi, narezkov, koktajlov in seveda prostorov samih. Izjema so drugi deli nekaterih orhidej, recimo plodovi orhideje vanilije, ki je ena bolj razširjenih začimb današnjega časa.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.