Škodljivci, ki prežijo na orhideje

Najpogostejša škodljivca orhidejam sta kapar in vatasta (volnata) uš. Oba se skrivata pod voščeno prevleko, ki ju dobro ščiti pred zunanjimi vplivi. Hitro razmnoževanje in dobra mobilnost v prvih fazah razvoja poskrbi, da se v kratkem času okuži več bližnjih rastlin hkrati.

Ker si v domačem okolju ne želite uporabljati močnih fitofarmacevtskih sredstev (za nakup in uporabo rabite posebno dovoljenje), je edina rešitev, da vse rastline na okuženem mestu zavržete in okensko polico razkužite z alkoholom ter dodatno umijete okno.

Operite tudi zavese, če so v bližini. Pomembno je, da nekaj tednov na istem mestu ne gojite nič, šele nato lahko znova vnesete rastline.

Ob pojavu škodljivca je pomembno res temeljito čiščenje. Ne le samih orhidej, temveč tudi okolice: okenskih polic, oken in zaves. Le tako se boste vzroka okuženosti zanesljivo rešili.

Alternativna metoda reševanja orhideje ob obisku kaparja ali vataste uši je sicer čiščenje z alkoholom, ki pa pomaga le kratkoročno, saj se po izkušnjah kakšna ličinka vedno nekje skrije, preživi in težava se ponovi.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.