Zalivanje orhidej – falenopsisov

Za določitev pravega trenutka za zalivanje orhidej je nujno potreben zelo dober občutek za količino vlage v lončku, ki ga pridobimo predvsem z izkušnjami. Zato se je verjetno vsakemu ljubitelju orhidej zgodilo ali pa se še bo zgodilo tudi to, da bo z gojenjem rastlin v svojem domu utopil ali posušil nekaj falenopsisov. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj »trikov« za lažje zalivanje teh tropskih rastlin.

Kako določiti vlažnost substrata?

Kadar nismo prepričani, ali je vsebina lončka že dovolj suha ali ne, je bolj pametno počakati dan ali dva, kot pa rastline takoj zaliti. Falenopsisi namreč bolje prenašajo sušo kot pa pretirano, dolgotrajno vlago okoli svojih korenin.

S prozornim lončkom

Prozoren lonček nam omogoča razmeroma dober pogled v notranjost in s časom se bomo naučili oceniti primerno stopnjo presušenosti ter pravi trenutek za zalivanje.

Preizkus vlažnosti s težo lončka

Drugi način za določanje je ocena vlažnosti glede na težo lončka. Ugotoviti moramo, kako težek je lonček z orhidejo, kadar je popolnoma suh in kadar je premočen. Uspešnost tega načina je prav tako odvisna od občutka, ki ga pridobimo z izkušnjami.

Preizkus vlažnosti s prstom

Tretji način je uporaba prsta, ki ga previdno potisnemo čim globlje v substrat in se nato odločimo, kako vlažna je notranjost. V naših rastlinjakih Ocean Orchids v Dobrovniku se vsak dan preverja stanje vlage v lončkih, saj je to poleg primerne klime (temperatura, osvetlitev, zračna vlaga) eden najbolj pomembnih pogojev zdrave in hitre rasti orhidej falenopsis.

Nasvet

Bistveno pri zalivanju je, da orhideje nikoli ne stojijo potopljene v vodi več kot en dan. Vseeno je, ob kateri uri dneva jih zalivamo, poskrbeti moramo le, da voda v vršičku, od koder izraščajo novi listi, ne ostane čez noč. To bi lahko povzročilo gnitje najmlajšega lista, ki je še zelo nežen in občutljiv za napade bolezni.

Zalivanje v okrasnih lončkih

Orhideje imamo lahko v okrasnih lončkih, kar pomeni, da njihove korenine ne bodo na svetlobi. To ni velika težava, saj v svojih domovih dajemo prednost videzu, poleg tega pa je rastlina v okrasnem lončku tudi bolj stabilna. Predstavljamo vam nekaj najprimernejših načinov zalivanja:

Namakanje lončka v vedru vode

Najboljši način zalivanja je namakanje lončka v vedru vode, ki po potrebi, predvsem v toplem delu leta, vsebuje gnojilno raztopino. Le tako bomo dosegli, da se celotna vsebina dovolj dobro namoči. Falenopsis oz. orhidejo pustimo namočeno v vedru od ene do deset minut, nato pa jo temeljito odcedimo, preden jo ponovno postavimo v okrasni lonček.

Zalivanje s tuširanjem

Podoben učinek dosežemo s tuširanjem, hkrati pa lahko osvežimo tudi liste in z njih speremo prah, kar je priporočljivo narediti nekajkrat na leto.

Zalivanje z zalivalko

Klasično zalivanje z zalivalko je prav tako dobro, le da bomo morali skozi lonček zliti kar nekaj vode, da ga bomo temeljito premočili.

Škropljenje po cvetovih

Orhideje lahko škropimo tudi po cvetovih. V tem primeru se izogibajmo vlagi, ki bi na nežnih cvetovih ostala čez noč, saj lahko pride do pojava botritisa. Ta glivična bolezen se pokaže kot drobne črne pike na cvetovih in lahko popolnoma skazi videz orhideje.

Nasvet

Med posameznimi zalivanji se mora substrat v celoti presušiti. Tako lahko pride zrak do vseh korenin, kar je nujno za njihovo dihanje, saj se bodo korenine v primeru stalne vlažnosti substrata zadušile in kmalu zgnile.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.