Politika rabe piškotkov

V politiki rabe piškotkov pojasnjujemo, kaj so piškotki in za kaj posamezen piškotek uporabljamo. Podrobnejše informacije o tem, kje in kako hranimo vaše osebne podatke ter kako skrbimo za njihovo varnost, lahko najdete v Splošnih pogojih.Vašo privolitev za uporabo piškotkov lahko kadarkoli prekličete.

Kaj so piškotki?

Piškotki so tekstovne datoteke, ki na našem strežniku prepoznajo vaš računalnik. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, pač pa računalnik, ki je bil uporabljen pri dostopu na spletno stran. Piškotki nam omogočajo, da funkcionalnosti spletne strani delujejo nemoteno, uporabniki pa imajo pri uporabi na voljo boljšo uporabniško izkušnjo.

Kako uporabljamo piškotke?

Ko se uporabnik ob vsakem naslednjem obisku vrne na stran, jo brskalnik “pokaže” strežniku ter tako ohrani nastavitve, ki jih je uporabnik že uporabil ter tako omogoči uporabniku enkratno prijavo brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla ob vsakem naslednjem obisku. Piškotke uporablja večina vodilnih oz. kar večina dobrih spletnih strani.

Katere vrste piškotkov uporabljamo?

Začasni piškotki ali piškotki seje: so iz računalnika odstranjeni, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, npr. elementov v nakupovalnem vozičku.Trajni piškotki ali shranjeni piškotki: v računalniku ostanejo tudi, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje informacij, npr. vpisno ime in geslo, tako da se ni treba vpisati vsakič, ko obiščete neko mesto. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo več dni, mesecev ali celo let.Lastni piškotki: so s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to mesto.Drugi piškotki: so iz oglasov drugih spletnih mest (npr. pojavnih oglasov ali reklamnih trakov) na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene.Številni ponudniki izdelkov in storitev ter spamerji uporabljajo tovrstne informacije ter tako zlorabljajo funkcijo piškotkov in nadlegujejo uporabnike interneta.

Kako lahko upravljam dovoljenja za rabo piškotkov?

Dovoljenja za nalaganje piškotkov lahko kadarkoli spremenite v nastavitvah piškotkov. Možnosti za upravljanje piškotkov so na voljo tudi v spletnem brskalniku. Spletni brskalniki zaonemogočanje piškotkov uporabljajo različne načine, ki jih običajno najdete v meniju Orodja aliMožnosti. Več o možnostih upravljanja piškotkov v posameznih brskalnikih si lahko preberete naspodnjih povezavah:CHROMEFIREFOXINTERNET EXPLOREREDGEOPERASAFARI