Zakaj odpadajo cvetni popki?

Popki so najobčutljivejši del rastline, zato se na njih najprej pokažejo posledice neprimerne vzgoje, klime ali škodljivcev. V nadaljevanju so našteti najpogostejši razlogi:

Voda – nezadostno ali pretirano zalivanje. Škoduje tudi zalivanje z mrzlo vodo.

Rošenje – nežno in navlaženo tkivo popkov je lahka tarča za napad gliv.

Temperatura – neustrezna temperatura je najpogostejši krivec za odpadanje popkov. Falenopsisom popki odpadejo pri temperaturah pod 16 ˚C, medtem ko cimbidij odvrže popke pri temperaturah, višjih od 25 ˚C. Dobro je poznati zahteve posameznega rodu in se jim čim bolj približati.

Zračna vlaga – če je prenizka, se popki začno sušiti, nato pa odpadejo.

Kakovost zraka – če imamo rastline ob oknu na prometni cesti, naj bo le-to vsaj med cvetenjem raje zaprto. Škodita tudi cigaretni dim in bližina zrelega sadja, ki izloča plin etilen.

Svetloba – preveč svetlobe nežne popke ožge, premalo svetlobe pa pomeni, da rastlina verjetno ne bo sposobna asimilirati dovolj hrane, da bi vzdrževala vse popke, zato jih nekaj odvrže.

Kemikalije – čezmerno gnojenje ali uporaba nekaterih pesticidov povzroča odpadanje popkov in prezgodnje sušenje odprtih cvetov. Upoštevajte navodila proizvajalcev.

Škodljivci – najpogostejši krivci so tripsi in uši, ki sesajo sočno tkivo bodočih cvetov. Ti so zato poškodovani ali pa se sploh ne odprejo in odpadejo.

Manj znan, a nič manj pogost razlog za odpadanje popkov pa je tudi bližina zrelega sadja in/ali zelenjave, ki izločajo naraven hormon (etilen). Ta slabo vpliva na orhidejo, zato jo za daljšo življenjsko dobo raje postavimo daleč od posode s sadjem in zelenjavo.

Ne spreglejte sveže ponudbe orhidej

Sporočilo o razpoložljivosti Ko bo izdelek ponovno na voljo, vas bomo obvestili. Svoj naslov vpišite v spodnje polje.